Keek jij al naar Het verhaal van Vlaanderen? Al eeuwen loopt de mens in onze contreien rond, van Neanderthalers tot de Galliërs en Bourgondiërs. In Het verhaal van Vlaanderen op Eén en VRT MAX brengt Tom Waes komende weken iedere zondagavond die geschiedenis weer tot leven. Ben je helemaal gebeten door de re-enactments en de historische wist-je-datjes? Onze musea zitten boordevol voorwerpen en verhalen om dat verleden van dichtbij te beleven! Vooral de eerste drie afleveringen kan je bij de Musea Maaseik ten volle ontdekken.
De prehistorie
In de eerste aflevering reis je naar de prehistorie, wanneer de eerste mensen de Maasvlakte betraden. Waes vertelt ook wààr het voor Vlaanderen allemaal begon: hier, in Limburg! De archeologische vondsten uit de aflevering kan je ook in het echt ontdekken! In het Regionaal Archeologisch Museum werp je een blik op mammoettanden, vuursteenbijlen en -mijnen,... Of ben je benieuwd naar het alledaagse leven van de prehistorische mens in onze regio? Bekijk de sceneries in het museum (zien jullie de gelijkenissen met de prachtige beelden uit de serie? ) en ga aan de slag met de oudste technieken in de Ontdekkingskelder!
De Romeinen komen
In de tweede aflevering maakt Waes een grote sprong: naar de Romeinse verovering van onze streek, Gallia Belgica. Wil je meer weten over de verhalen uit Caesar’s De Bello Gallico? Of een blik werpen op de archeologisch vondsten die getuigen van deze vermenging van Gallische en Romeinse gewoonten? Of meer nog: oog in oog staan met een echte Romein of je volledig in Gallo-Romeins tenue uitdossen? Ook dat kan in het Regionaal Archeologisch Museum en de Ontdekkingskelder!
'Duistere' middeleeuwen
Hoewel deze aflevering de middeleeuwen eerder benaderde als een donkere periode, werd er dan juist de basis gelegd voor hoe we vandaag de dag leven. Én bij de Musea Maaseik weten we dat de vroege middeleeuwen ook enkele culturele hoogstandjes voorbrachten: de aflevering opent met de verwijzing naar een oud boek, de Vita van Amandus, maar hét oudste boek behoort tot de collectie van de Musea Maaseik: de Codex Eyckensis! Benieuwd naar het verhaal van de vroege kerstening in onze streek, Merovingische sieraden of dé oudste Angelsaksische weef- en borduursels van Europa? De parels uit dit verleden vind je onder meer in de Kerkschatten van St.-Catharina.
De Guldensporenslag
De vierde aflevering brengt het verhaal van een veertiende-eeuws machtig en rijk Vlaanderen waar toch grote onrust heerst. Waes focust vooral op De Guldensporenslag, maar ook de opkomst van steden en de lakennijverheid komen aan bod. Wist je dat Maaseik een typisch middeleeuwse stadje was? In 1244 kreeg Maaseik stadsrechten en vanaf dan wordt het een waar handelscentrum, met diverse markten (vanaf 1265), een lakenhal (vanaf 1347) ten dienste van de lokale lakenindustrie, en belangrijke rol voor de Maashaven. Verkleed jezelf als ridder of prinses in de ontdekkingskelder of ontdek onze stadsgeschiedenis in het Regionaal Archeologisch Museum.
Zwarte dood en gouden tijden
Deze aflevering gaat in op de grootste pandemie uit onze geschiedenis: de pest. Bij de Musea Maaseik word je volledig ondergedompeld in de prehistorie, Gallo-Romeinse tijd en vroege middeleeuwen. Over de pest kan je in onze collectie wel enkele objecten terugvinden, maar dit thema komt slechts beperkt aan bod. Maar natuurlijk leer je in het Apotheekmuseum alles over de geschiedenis van de farmacie!
Hoe geraak ik in de hemel
Deze aflevering brengt het verhaal van de zestiende eeuw, een tijd van religieuze twijfel en verdeeldheid, van de opkomst van het protestantisme, de Beeldenstorm die daaruit volgt en de keiharde repressie vanuit Spanje en de Tachtigjarige oorlog,... Ook Maaseik maakte deel uit van het strijdtoneel. In die tijden van onrust vond dan ook de Translatio plaats: de verhuis van het kapittel van Aldeneik naar een veilige plek binnen de Maaseikse stadswallen. De Kerkschatten kregen zo hun onderkomen in de St.-Catharinakerk, waar ze vandaag de dag nog steeds te bewonderen zijn. Ontdek de relieken van Harlindis en Relindis, zilverwerk en textilia. Een prachtige collectie en een unieke geschiedenis, die dit najaar bij de Musea Maaseik extra aandacht zal krijgen. Waarover later zeker meer,...